Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll
Meny Stäng

Månadens bild, januari 2016

  • 1 januari 2016 15:26
  • Publicerat av: Linnéa Hådén

Skidklubben Vidar bildades vid ett möte i Sundsvall den 12 januari 1893. Föreningen började ordna utflykter samt tävlingar i längd- och backlöpning. Från starten använde klubben en skidbacke nära nuvarande Folkets Park. Snart växte behovet att skaffa en egen backe nära staden och de fann en lämplig plats vid den numera nedlagda bränngropen.

Efter de första femton åren ebbade tävlingsverksamheten ut och ersattes av en understödjande verksamhet. Att skaffa skidstugor och ordna utflykter samt att propagera för skidsporten blev klubbens viktigaste uppgifter. Klubben tyckte att toppen av Klissberget var en idealisk plats att uppföra en egen skidstuga. Klubben köpte en lämplig tomt och år 1919 fick de reda på att en stuga i Tuna var till salu. Ett kontrakt upprättades med byggmästare Söderström i Sidsjö, som skulle ta ned stugan, flytta samt åter sätta upp den på Klissbergets topp. Det visade sig att byggmästaren räknat alldeles fel i sitt anbud och kunde till slut inte betala arbetarna. För att arbetet inte skulle avstanna bildades en ekonomisk förening, Byggnadsföreningen Vidarstugan, som drev bygget vidare. På våren 1919 var Klissbergsstugan uppförd och kunde tas i bruk.

År 1935 byggdes skidstugan ut, 1954 fick stugan elektricitet och 1960 genomfördes en grundlig renovering.

Byggnadsföreningen Vidarstugan äger fortfarande skidstugan på Klissberget och Skidklubben Vidar, som fortfarande är aktiv, använder den flitigt.

Läs mer:
Skidklubben Vidar (arkiv)
Byggnadsföreningen Vidarstugan upa (arkiv)

Klissbergsstugan som uppfördes 1919 av Byggnadsföreningen Vidarstugan och Skidklubben Vidar. Foto: Föreningsarkivet Västernorrland.

Klissbergsstugan som uppfördes 1919 av Byggnadsföreningen Vidarstugan och Skidklubben Vidar.
Foto: Föreningsarkivet Västernorrland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *