Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll
Meny Stäng

Miljö- och hälsovård

Vy över Sundsvall före 1905. Fotograf: Okänd Bildkälla: Medelpads Fornminnesförening

Vy över Sundsvall före 1905.
Fotograf: Okänd
Bildkälla: Medelpads Fornminnesförening

Fabriksrök och avfall från den tunga processindustrin förvandlade Sundsvallsbukten till en av landets mer miljöbelastade områden. Men fabriksröken var på samma gång ett inslag i den kultur som utvecklades i det stolta industrisamhället. Röken såg ut som ”arbete” och luktade ”pengar”. Ingen har givit denna kultur ett fullödigare uttryck än Ludvig Nordström: ”Var så god och titta! Här är dånande liv. Men! Att rök ska kunna vara så vacker! Vanlig rök, som stiger bolmande ur fabriks- skorstenar … Det är en symfoni av rökar från fabriksskorstenar, från ångbåtsskorstenar, och i den vävas vi in.” (Pyramiden Sverige, 1934)

Temat Miljö- och hälsovård innehåller också uppgifter om andelstvättar, kallbadhus, köttbesiktning, hälsovårdsstadgor och mycket annat som på olika sätt har med miljö och hälsa att göra.

Läs mer:
Miljö- och hälsovård, anteckningar