Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll
Meny Stäng

Teater

Fotograf: Maria Kihlbaum Bildkälla: Sundsvalls museum

Fotograf: Maria Kihlbaum
Bildkälla: Sundsvalls museum

När de första teatersällskapen besökte Sundsvall på 1820-40-talen fanns det ännu inga iordningställda teaterscener i staden. Sundsvall var en liten stad där det ännu inte fanns så många offentliga nöjen. De teaterlokaler som nämns på 1840-talet är Iskällaren i kyrkbacken och Brunnssalongen, som är oklart var den låg, men troligen inne på apotekets gård eller på norra sidan om Selångersån. På 1840-talet öppnade Casino på hamnplanen, Sundsvalls första större nöjeslokal. Under 1850-talet blev det den mest använda teaterlokalen.

År 1857 fick Sundsvall sin första teater, ”Teatern i kyrkbacken”, byggd på samma plats som den gamla Iskällaren. Denna teater kom att användas i 30 år och besöktes av ett flertal kända teatersällskap. Det var här August Lindberg gjorde sin Sverigepremiär med Hamlet 1877. Vintern 1881-82 byggdes teatern om och fick värmeanläggning så att man kunde spela året om: nu hade man fått järnvägsförbindelser så att man kunde resa även vintertid.

Teatern var byggd av trä och brann ned i stadsbranden 1888. Men i Badhusparken på Norrmalm hade 1877 byggts en sommarteater, Rullans teater. Det var en åttakantig träbyggnad, avsedd för varieté och teater, främst av lättare karaktär. Där fanns en scen och en rymlig salong, annars var byggnaden tämligen enkel. Under åren efter stadsbranden var det den enda teaterlokalen i Sundsvall och kom att användas även till seriös teater, opera och liknande.

Efter branden var det angeläget att snarast bygga en riktig teater. Nu var man framme kring 1890 och det var en annan tid än när teatern i kyrkbacken byggdes. Sundsvall var nu en stor och betydande stad med helt andra anspråk.

Sundsvalls nya teater byggdes i hörnet Esplanaden-Köpmangatan och invigdes hösten 1894 med ett gästspel av August Lindbergs teatertrupp, som framförde det populära folklustspelet Bröllopet på Ulfåsa.

När Sundsvalls teater var byggd revs snart Rullans sommarteater. Men det fanns en längtan efter en mer folklig teater också och i Folkets Park, som byggdes upp under 1900-talets första år, byggdes redan 1909 en friluftsteater, som sedan byggdes ut i omgångar. I december 1986 ersattes den med en större åretruntscen, Tonhallen, som ofta kommit att användas för turnerande teaterföreställningar.

Läs mer:
Teaterliv och Sundsvallsteater – artikel