Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll
Meny Stäng

Midälvaplan

Bandymatch på Midälvaplan i januari 1958. Kuben möter Grängesberg.
Fotograf: Paul Lindgren
Bildkälla: Sundsvalls museum

År 1950 hade Sundsvall bara en fotbollsplan av reglementsenlig storlek, Sundsvalls idrottspark, och där var mest elittävlingar och större arrangemang. Det fanns ett stort behov av planer för vardagsbruk och stadens idrottsnämnd räknade med att behovet skulle komma att öka i ännu många år. Stadsfullmäktige beslutade därför att bygga en ny idrottsplats i Sallyhill.

Den nya planen invigdes på trettondagen den 6 januari 1951 med en stor isracing-tävling arrangerad av MAMK (Medelpads Automobil och Motorcykelklubb). Isbanan var 350 m lång, besiktad av en mycket nöjd expertis och ansågs vara en av de mest riskfria i landet. Tävlingen blev en succé med en publik på omkring 2000 personer. Vinnare av tävlingen var Ivar Nilsson från Skellefteå MS.

Den nya planen kallades länge för Nackstaplan och det kom att dröja ännu några år innan det nya namnet Midälvaplatsen blev det mer officiella namnet. Numera kallas planen oftast för Midälvaplan.