Sundsvall har sedan 2015 en Kvinnokarta där kvinnor i Sundsvalls kvinnohistoria lyfts fram ur lokal historisk litteratur, ur arkiv och från arbetsgruppens personliga minnen. Målsättningen var att presentera särskilda kvinnors historia men också låta några kvinnor representera vanliga kvinnoliv. Den lokala formgivaren Jenny Wallmark engagerades för formgivning av skriften. Medelpadsarkiv tog fram de basfakta som saknades om kvinnorna. Sundsvalls museum bidrog med flertalet fotografier.
2019 stod sedan Qvinnouniversitet Sundsvall/Timrå tillsammans med Sundsvalls museum som utgivare av en ny och utökad Kvinnokarta för Sundsvall.
Läs:
Sundsvalls Kvinnokarta II
Min mor Ida arbetade i 8 år ( 1938-1946) på Sanatoriet i Sundsvall, bl.a. med finska krigsbarn.
Det förvånar mig att under rubriken Kvinnokartan inte finns något enda namn eller referens till Sanatoriet, som väl måste ha varit en betydande arbetsplats för kvinnor i Sundsvall under många år.
Mvh Ingrid Mörnänge, Norberg
Vi tar kontakt med ansvarig för kvinnokartan och ber om ett svar på din fråga.
Vänliga hälsningar, Lena Nygren
Svar från Barbro Björk som ansvarade för de båda utgåvorna av Sundsvalls Kvinnokarta: Det skulle ha varit på sin plats att lyfta fram någon kvinna från sjukvårdsområdet också. I förordet har jag skrivit att också inom sjukvården …. var kvinnornas insatser betydande. I förordet står det också att de presenterade kvinnohistorierna är exempel.