Månadens bild, juli 2018

  • 1 juli 2018 00:01
  • Publicerat av: Lena Nygren

En interiör från ett av handelsträdgården Klintens växthus. I mitten med slips ägaren Sven Edvard Andersson, sonen Samuel ”Sam” till höger om honom. Längst till vänster står sonen David. Fyra från vänster Aston Backlund, övriga är okända trädgårdsarbetare. Bilden är tagen på 1920-talet.
Fotograf: Okänd
Bildkälla: Sundsvalls museum

Sven Edvard Andersson köpte fastigheten Vreten 10 i backen norr om kyrkogården 1898. Här byggde familjen sedan upp en handelsträdgård. I växthusen odlades snittblommor som krysantemum, hortensior, lövkojor, nejlikor och rosor. Både i växthusen och ute odlades tomater och gurkor.

Sönerna Natanael, David och Samuel deltog i verksamheten och tillsammans med föräldrarna bildade de 1925 AB Klintens Handelsträdgård. I början av 1940-talet fanns 15 fast anställda och till högsäsongerna anställdes ännu fler.

Under 1950-talet blev det svårare att driva mindre handelsträdgårdar och en specialisering av verksamheten blev nödvändig. Odlingen av snittblommor begränsades då till att endast gälla rosor, och det blev då småningom den största rosodlingen norr om Stockholm.

Konkurrens från odlingar med mer gynnsamt klimat blev med tiden allt hårdare och omkring 1980 upphörde verksamheten.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *