Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll
Meny Stäng

Teaterscener

När de första teatersällskapen besökte Sundsvall på 1820-40-talen fanns det ännu inga iordningställda teaterscener i staden. Sundsvall var en liten stad där det ännu inte fanns så mycket offentliga nöjen. De teaterlokaler som nämns på 1840-talet är Iskällaren i kyrkbacken och Brunnssalongen, som är oklart var den låg, men troligen inne på apotekets gård eller på norra sidan om Selångersån. På 1840-talet öppnade Casino på hamnplanen, Sundsvalls första större nöjeslokal. Under 1850-talet blev det den mest använda teaterlokalen.

År 1857 fick Sundsvall sin första teater, ”Teatern i kyrkbacken”, byggd på samma plats som den gamla Iskällaren. Denna teater kom att användas i 30 år och besöktes av ett flertal kända teatersällskap. Det var här August Lindberg gjorde sin Sverigepremiär med Hamlet 1877. Vintern 1881-82 byggdes teatern om och fick värmeanläggning så att man kunde spela året om: nu hade man fått järnvägsförbindelser så att man kunde resa även vintertid.

Teatern var byggd av trä och brann ned i stadsbranden 1888. Men i Badhusparken på Norrmalm hade 1877 byggts en sommarteater, Rullans teater. Det var en åttakantig träbyggnad, avsedd för varieté och teater, främst av lättare karaktär. Där fanns en scen och en rymlig salong, annars var byggnaden tämligen enkel. Under åren efter stadsbranden var det den enda teaterlokalen i Sundsvall och kom att användas även till seriös teater, opera och liknande.

Efter branden var det angeläget att snarast bygga en riktig teater. Nu var man framme kring 1890 och det var en annan tid än när teatern i kyrkbacken byggdes. Sundsvall var nu en stor och betydande stad med helt andra anspråk. Gävle hade redan 1878 fått en ny stor teater efter förebild från Parisoperan, och 1881-82 hade både Hudiksvall och Söderhamn fått ny teater. Söderhamns teater var en stenbyggnad helt i tidens anda, med entré från kortsidan. Något liknande önskar man i Sundsvall och kontaktar arkitekten J E Stenberg, som ritat Söder-hamns teater. Entréfasaden får tre portar med tre höga fönster ovanför, inramade av kolonner som på ett grekiskt tempel. Salongen görs rund enligt nyklassicismens modell och får även en plafond-målning i taket, som ytterligare framhäver den runda formen.

Sundsvalls nya teater byggs i hörnet Esplanaden – Köpmangatan och invigs hösten 1894 med ett gästspel av August Lindbergs teatertrupp, som framför det populära folklustspelet Bröllopet på Ulfåsa.

När Sundsvalls teater var byggd revs snart Rullans sommarteater. Men det fanns en längtan efter en mer folklig teater också och i Folkets Park, som byggdes upp under 1900-talets första år, byggdes redan 1909 en friluftsteater, som sedan byggdes ut i omgångar. I december 1986 ersattes den med en större åretruntscen, Tonhallen, som ofta kommit att användas för turnerande teaterföreställningar.

År 1990 bildades Teater Västernorrland med Sundsvalls teater som hemmascen. Sundsvalls teater är dock byggd endast för turnerande teatersällskap och har inte de ateljéer och förråd mm som en fast ensemble behöver. I den intilliggande IOGT-fastigheten hyrde man ytterligare lokaler, bl a den tidigare Konsertbiografen, och f d barn-krubban Lillgården blev kostymateljé. Även Sveabiografen i kvarteret intill byggs om till en extra teaterscen. Därmed har Teater Väster-norrland nu tre fasta scener i Sundsvall.

Men teatern är föränderlig och vill också ständigt pröva nya scener att spela på.