Oskar Lycke 1877-1927
Oscar Lycke var en sundsvallskonstnär som levde kring sekelskiftet 1900 och på sin tid var ganska känd och uppskattad. Han hörde inte till de stora och allmänt erkända konstnärerna, men var ända från början övertygad om att det var konstnär han skulle bli. Och han lyckades försörja sig och sin familj hela livet på att måla tavlor.
Han var född och uppväxt i Sundsvall. När han gick på Sundsvalls läroverk blev han uppmuntrad av sin första teckningslärare – men varnades sedan av nästa teckningslärare för att inbilla sig att han kunde bli konstnär. Någon direkt konstutbildning blev det sedan aldrig. Vid 20 års ålder reste han ner till Stockholm och försökte försörja sig på att teckna och måla och fick ibland något sålt. Det blev några hundår men så småningom kunde han ha utställningar både i ett flertal svenska städer, ända ner till Norrköping och Malmö, och även i Köpenhamn – och i New York, som han en gång reste över till.
Han reste ofta för att söka motiv och kom att flytta omkring till många olika orter. En tid bodde han i Delsbo, han var då nygift och hustrun var från Hudiksvall. Under krigsåren 1915–1918 bodde han i Stockholm och vistades då under somrarna med sin familj ute i Räfsnäs i Stockholms skärgård. Så småningom flyttade han tillbaka till födelsestaden Sundsvall. Familjen tillbringade då ofta somrarna i Bodacke i Liden, där Oscar Lycke fann många motiv.
Oscar Lycke dog redan 1927, vid endast 50 års ålder. Vid det laget var han mycket sjuk och nästan helt blind.
Lycke är representativ för måleriet kring sekelskiftet 1900. Landskapsmåleri och skildring av människors levnadsförhållanden låg i tiden inte bara i Sverige utan även på kontinenten, inte minst i Frankrike. Hans målningar karakteriseras främst som en blandning av nationalromantik och realism. I december 1918 hade han en utställning på Knaust i Sundsvall. Då hade han slagit igenom och var en känd konstnär.Kring jul och nyår 1977–1978 hade Sundsvalls museum en minnesutställning över Oscar Lycke. Det visade sig då hur känd och uppskattad han hade varit – och fortfarande var – framför allt som Norrlandsmålare. Många utflyttade norrlänningar hade fortfarande ett norrlandsmotiv av Oscar Lycke hängande på sin vägg.
Läs mer:
Utställning 1908, artikel
Utställning 1918, artikel
Oscar Lycke på flygtur, artikel
Minnesruna, artikel
Minnesutställning 1928, artikel
Teckning av Salanderska gården, teckning