Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll
Meny Stäng

Thule och Konsert

Den 9 december 1906 invigdes godtemplarnas nya ordenshus i Sundsvall. Det var beläget i kvarteret Kassören, Köpmangatan 9. I husets terrasslokal startade biografen Thule sin verksamhet den 15 september 1909. Invigningsdagen bjöd på en sundsvallsnyhet i form av illustrerad sång framförd av herr Emil Hägglund.

Thule kallades för ”Keps-bion” på grund av att så många besökare bar denna huvudbonad. För större och mer publikdragande filmer fick man använda godtemplarnas stora salong i bottenvåningen som rymde 500 sittplatser. Där visades den första långfilmen i Sundsvall annandag jul 1912. Det var filmen ”Samhällets olycksbarn” som var nästan tre timmar lång. Den stora salen hade ett provisoriskt maskinrum längst bak i salongen med väggar av svart plåt, hopsatta med hakar. Enligt dåtida bestämmelser fick endast den akt som spelades finnas i detta maskinrum vilket medförde att en av arbetarna fick gå upp till Thulebiografens maskinrum för att hämta nästa akt innan den föregående tagit slut.

Thule drevs av Oskar Johansson som senare byggde en ny biograf på Köpmangatan 18. Den nya lokalen invigdes den 12 mars 1917 och fick namnet Nya Thule. Hösten samma år invigdes ytterligare en ny biograf. Stora salongen i godtemplarhuset hade nu bättre anpassats till filmvisning och biografen fick namnet Konsert-Teatern.

Konsert-Teatern invigdes den 30 augusti 1917. Biografen hade 500 sittplatser och Wexells 8-mans orkester, som tidigare spelat konsertmusik på Nya Thule, flyttades nu över till Konsert-Teatern, därav biografens namn. Den första filmen som visades var cirkusdramat ”Dödsjockeyen”. Till filmen framförde orkestern bland annat ett potpurri ur Adams ”Konung för en dag”. Biljetterna kostade vid starten 50 öre till salen och 60 öre till läktaren. Särskilda barnprogram visades varje söndag.

Konsert-teatern. Fotograf: Okänd Bildkälla: Sundsvalls museum

Konsert-Teatern.
Fotograf: Okänd
Bildkälla: Sundsvalls museum

På Konsert-Teatern visades den första ljudfilmen i Norrland den 28 oktober 1929. Det var filmen ”Sångaren från Broadway”, en så kallad skivfilm där ljudet var upptaget på grammofonskivor. Den nyinköpta ljudanläggningen från ”Western Electric” kostade en vacker slant så biografen var tvungen att höja biljettpriset till 1,50 kr för salongen och 1 kr för läktaren. Nya Thule var fortfarande en stumfilmsbiograf och fick nu ta över populära stumfilmer som Konsert hade kontrakterat. Konsert-Teaterns dåvarande orkester, Granges ensemble, flyttade också över till Nya Thule.

I början av april 1932 visades den sista skivfilmen på Konsert. Det var filmen ”Här va’ det skratt!” med Buster Keaton.

Den 3 augusti 1934 öppnade biografen för säsongen efter att ha genomgått en grundlig renovering. Konstnären Erik Stenholm stod för dekorationer på väggar och runt scenen. Vestibulen var flyttad en trappa ned för att lämna plats för maskinrummet. Parkettgolv hade lagts in i biograflokalen och på estraden. De bakre bänkarna höjdes och läktaren fick fler sittplatser.

Konsert upphörde med filmvisning våren 1984. Den sista tiden kom en stor del av urvalet att bestå av erotisk film samt våldsfilmer av sämre kvalitet. De gamla lokalerna används numera av Konsertteatern men biografnamnet Konsert lever vidare på Filmstaden där den fått salong 4 uppkallad efter sig.

Läs mer:
Konsert-biografen – artiklar